onsdag 25 mars 2015

Vecka 13

Veckorna går fort och redan nästa vecka på fredag börjar ett efterlängtat påsklov. Men innan vi är där ska vi jobba klart med vår recension.
Grupperna ligger lite olika i arbetsgången. För er innebär det lite olika inlämningsdatum. För grön och röd grupp ska inlämningen ske senast på fredag, men för blå grupp sker den först på måndag.

Tänk på:
att använda presens.
att använda beskrivande ord.
att resonera och utveckla dina tankar med de ord vi lärt oss.
att följa recensionens struktur.
att skriva minst 300 och max 600 ord.
att läsa din text högt minst en gång när den är färdig.
att rätta till de utvecklingsområden som jag gett just dig, som respons på inledningen.


Lycka till allihop!




torsdag 19 mars 2015

Vecka 12

Hej!

Denna vecka har vi skrivit en recension tillsammans. I arbetet med recensionen har vi följt den struktur som funnits i de recensioner som vi tidigare läst. Vi har fuskat lite och kopierat upplägget skamlöst. Förhoppningsvis har du lärt dig något:-) 

Denna del av arbetet, som vi gjort i veckan är själva övningen, eller träningsdelen. Och träna måste man innan man gör. Nästa vecka är det dags för att göra och recensionen ska vara inne senast fredag.

Boken ni ska skriva en recension om är Ett regn av bomber av Torsten Bengtsson. 

Inlämning fredagen 27 mars
Lycka till!

onsdag 11 mars 2015

Vecka 11

Hej alla!
Denna vecka har vi varit detektiver och letat efter gemensamma drag i recensioner. Vi har läst två eller tre stycken beroende på vilken grupp du går i. Dragen som vi hittat är:

1. Rubrik
2. Ingress (bara i tidningar)
3. Orientering/Inledning
4. Fördjupning
5. Bedömning
6. Betyg (behöver inte finnas med)
7. Avsändare (den som skrivit recensionen)

När du skriver din egen recension måste du ha med de fem delar som jag skrivit i fet text. Dessutom kan man ha med en faktaruta om man vill, men det är valfritt.

En recension är alltid skriven i presens, dvs nutidsformen av verbet. Man ska använda många beskrivande och värdeladdade ord. På lektionerna kommer vi lära vi oss vad det är för typ av ord. Vi ska också öva tillsammans i klassen på att skriva en recension och vi ska öva på att utveckla våra resonemang. För att göra det kan ni se på denna film från Utbildningsradions Orka plugga. Här får ni tydliga tips!






Din egen recension ska vara klar vecka 13 på fredagen!

Vi ses i korridorerna:-)

onsdag 4 mars 2015

Vecka 10

Hej!

Förra veckan hade vi ju besök av Torsten Bengtsson. Det ni elever har sagt om besöket har varit att han läste bra och att ni önskade att han kunde läst ännu mer. Många vill låna böckerna som Torsten pratade om, framför allt Instängd och Försvunnen, men även den andra delen i trilogin som Ett regn av bomber ingår i, det vill säga I skuggan av kriget. Dessa kommer jag att låna ifrån Skolbiblioteket nästa gång som jag lånar därifrån. Dessutom tycker många av er att Torsten kom med bra skrivtips. Så kul att ni gillade det! Och så kul att ni var så fantastiskt duktiga när Torsten var här:-) Torsten själv hälsar till er att det var ett roligt besök och att han gärna kommer tillbaka. Det värmer ju att höra, eller hur?

Denna vecka kommer alla grupper att ha läst ut boken Ett regn av bomber av Torsten Bengtsson. Det betyder att vi kommer att börja med den tredje och sista delen i detta arbetsområde och det är att skriva en recension om boken.


Bilden har jag snott ifrån Fafner förlags hemsida. Besök gärna Fafner förlag och läs de noveller eller recensioner till exempel som ligger ute där.


1. Först kommer vi att leka detektiver och försöka hitta de olika delarna som måste finnas i en recension för att det ska vara en recension.
2. Efter det, när du vet vad som krävs ska vi öva tillsammans att skriva en recension. Då övar du på att utveckla ditt resonemang och att använda beskrivande ord osv.
3. Till sist ska du skriva en egen recension som kommer att bli bedömd enligt en matris som jag lägger ut på Hjärntorget om någon vill se på den i förväg.

Vi ses i korridorerna!