tisdag 28 april 2015

v. 17 och v. 18

Hejsan!

Veckorna går snabbt och vi jobbar på i de olika grupperna. Förra veckan kom så äntligen böckerna från Bok- och bibliotekscentralen så att vi kunde fortsätta och läsa lite. Så det gör vi nu; övar på läskondisen med 20 minuters inledande läsning.

Bild ifrån: Solve Dahlgrens blogg

Men vi jobbar också vidare med grammatiken så klart och denna vecka hade ni i läxa att lära sig frågorna och svaren till de satsdelar vi lärt oss, utantill. Det blir då ett verktyg som ni kan ta med på provet om några veckor.

Och ett verktyg är också satsdelarna nu när vi ska bygga meningar och texter tillsammans. För just så kan man se ord och fraser, som byggklossar, med vilka vi konstruerar och skapar, ibland ensamma och ibland i grupp.

På torsdag är det Valborg så då har vi ingen svenska och på fredag är ni lediga. Läs mycket under ledigheten, så ses vi på måndag nästa vecka igen.

Ses i korridorerna!  

torsdag 16 april 2015

Vecka 16


Hejsan!

Nu är vi igång igen efter lovet och arbetet flyter på bra, tycker jag. Vi har börjat med satsdelar och de vi gått igenom denna vecka är:

subjekt
predikat
dir. obj (ack.obj.)
ind. obj. (dat.obj.)
predikatsfyllnad

Och i vissa grupper har vi även hunnit med:

adverbial (rums-tids-sätts- och satsadverbial)
attribut

Ibland kan det vara bra att fundera på de här grammatiska termerna hemma i lugn och ro. Därför har jag sökt på nätet och hittat tre filmer som jag tror ni kommer bli hjälpta av. Se gärna på dem, men bry er inte om sidanvisningar och sådan, som kommer i slutet av filmerna, eftersom dessa lärare arbetar med andra böcker och ett annat upplägg.  

Här finns en film av Helena Fälting om subjekt och predikat.



Här finns två filmer av Sara Flod om direkt objekt (ackusativobjekt) och indirekt objekt (dativobjekt).






Lycka till!

söndag 5 april 2015

Vecka 14 Digilo? Nej Digilär:-)

Hej alla!

Denna vecka har eleverna börjat jobba med ett nytt läromedel som är digitalt och som heter Digilär. Alla har fått en personlig inloggning och fördelen är att alla kan jobba med övningarna hemma. Vi har i och med introduktionen till Digilär satt igång vårt sista arbetsområde och det är grammatik. Området kommer att avslutas med ett vanligt prov, med rätt- och felfrågor, men mer om det senare, när det närmar sig. Grammatiken vi ska jobba med är denna...

1. Fraser
2. Meningsbyggnad
3. Huvudsats och bisats
4. Satsdelar
5. Textbindning
6. Styckeindelning

Jag har hittat en film, som en duktig lärare vid namn Malin gjort och den kan ni se för att få ytterligare förståelse för inledningen på grammatiken, som handlar om meningsbyggnad.


Parallellt med grammatikarbetet kommer alla elever att läsa en egen bok och eventuellt skriva en recension på den.

Ha nu ett trevligt påsklov, så ses vi vecka 16 igen!:-)