tisdag 16 december 2014

v. 51



Hej allihop! Nu är arbetet med Förföljaren färdigt. Sex veckor har vi lagt ner på det och det har varit ett omfattande arbete. I måndags körde vi igång med ett nytt arbetsområde, som kommer att sträcka sig till nästa termin. Vi ska jobba med fantasy! 


Vi börjar med en filmanalys där vi ska hitta olika markörer som är typiska för fantasy. De är följande:

...två världar/en annorlunda värld?
...en hjälte?
...lever hjältens föräldrar? Vet hen om sitt ursprung?
...ett uppdrag för hjälten?
...en vägvisare?
...en ond kraft, en fiende? Eller ett stort hot, som hotar världen?
...magi?
...en slags medeltida värld?
...slott och drakar, monster och häxor, trollkarlar och orcher?
...en magisk dörr, eller portal?
...skepnadsbytare? (dvs. man byter skepnad/kropp)

Filmen som vi börjar att se heter Guldkompassen.
Lycka till!



Fler brev:-)

De som av olika skäl inte kunde lägga ut sina texter i kommentarsfältet publicerar jag så här. Håll till godo! Och b r a jobbat!

11/12-14 Ebbas brev:

Bergsfors Maj 2004

Hej Erika, hoppas du mår bra!  
När jag skriver detta sitter jag på Carlssons café.
Jag vill börja med att säga att det där som hände mellan mig och Samuel, det var bara en kyss, bara en kyss inget mer, jag lovar.
Samuel hade druckit alldeles för mycket och blev jättefull efter spelningen så att  jag skulle hjälpa honom hem, men helt plötsligt bara kysste han mig. Jag förstår att du blev ledsen, arg och besviken. Det blev jag med. Eller åtminstone arg. Hur kunde han göra så mot dig?

Allt var Samuels fel. Jag frågade honom varför han kysste mig, han sa “Erika kom ju inte på spelnigen”. Han är dum i hela huvudet. Allt är Samuels fel,han kysste mig bara, fast jag ville inte ens! Jag hade inte och har inte känslor för Samuel. Jag ville bara att du skulle veta att jag är så sjukt ledsen över att du är borta och att Samuel är ett sånt psyko.
Var är du? Varför försvann du? Är det Samuels fel? Är det mitt fel? Mår du bra? Kan du inte bara komma hem igen eller åtminstone berätta vart du är, vissa något livstecken! Vi är oroliga, fattar du inte det eller?! Alla letar efter dig, polisen också! Vart är du? Kom hem! Snälla...

Om du inte vill vara min vän så förstår jag men jag vill så gärna vara din. Vi var ju så tajta men nu?  Vad händer nu? Låt inte en dum psyksjuk kille förstöra allt det där! Kan du inte komma hem så glömmer vi det och då blir allt bra som vanligt igen.
Jag ville bara säga att jag är oskyldig och att du ska komma hem. Jag saknar dig så sjuk as mycket.  Jag hoppas verkligen att du har det bra.
Jag hoppas att du får detta brev så fort som möjligt.
Många pussar och många kramar, Andrea.



2004-05


Hej Malin! Vad menar du med att jag varit på sjukhuset och letat efter dig och någon abort har du aldrig berättat om tills nu? På senaste tiden har du varit väldigt konstig och bettet dig annorlunda, varför? Som när jag var hemma hos dig, då ville du inte ens prata med mig och nu har du gjort slut! Jag älskar dig Malin när du är ditt vanliga ja men nu vet jag inte vem du är. Vem var det som var på sjukhuset, det kanske är någon som förföljer dig och du borde vara försiktig för vilken sjuk person följer efter någon nästan vart dom en går? Varför gömde du aborten och vad menar Jocke med “Vem är mannen”?



Sen undrar jag var är du nu? Du har varit försvunnen i två dagar snart och alla letar  efter dig och Erika, var det jag som var pappan eller är du med din nya kille nu?  Eller har den psykopaten tagit dig, nej skoja bara men snälla kom hem och förlåt mig för vart jag än nu gjort. För mig känns det väldigt orättvist att du bara sticker och gömmer saker för mig. Erika är också försvunnen och jag hoppas verkligen att ni båda kommer hem snart och inte håller på med något dumt, i alla fall det är bara mina frågor och funderingar så jag sätter allt i ett, vad tycker du om allt det här?  Mvh. Adnan



av Rebecca A:
11/12-2015 till bergsfors från texas
Brevet
ErikaSamuel
Hej!
Vad i helvete ska jag skriva? Jag har inte sett dig sedan...ja, du kysste min bästa vän
Jag vet inte riktigt vad jag vill ha ut av det här brevet. Jag antar att jag vill ha något sorts slut på allt.
Det har gått några år nu jag har flyttat ifrån Bergsfors och skaffat ett helt nytt liv med barn och har det ganska bra.
även om det var länge sedan jag tänkte på dig och även om jag inte känner lika mycket ilska för vad som hände  har inte glömt av dig jag har kommit håg dig som en läxa, som misstaget jag gjorde.
Men det betyder inte att jag förlåter dig eller Andrea ni är båda idioter. Och bara för att du inte vill inse det skyller du på mig. Som om det var på något sätt jag som gjorde så att du kysste min bästa vän.
Och det värsta var att du gjorde det för att jag inte kom. Den enda andledningen att jag var där från början var för att åka med dig till Stockholm.
Bara för att du inte vill må dåligt försöker du göra så att jag känner skuldkänslor över vad som hände.
Jag försökte förlåta henne men efter ett tag insåg jag att hon inte bryr sig om mig utan bara om sig själv precis som du.
Jag kommer förmodligen inte ens skicka det här brevet men om jag gör det hoppas jag att du förstår att hur mycket det gör ont efter något sådant här. Jag litade på dig. Och för din egen skull gör det inte igen.


torsdag 11 december 2014

v. 50 Slutuppgift

Hej!

I detta inlägg ska ni posta era brev, som ju är er slutuppgift. Röd och blå grupp ska posta senast på torsdagen den 11:e december 2014. Grön grupp ska posta senast på måndagen 15:e december, eftersom luciafirandet tar er lektion på fredagen.

Du postar ditt brev och skriver vem du är. Om du inte vill lägga ut ditt brev med ditt namn så måste du mejla mig, vilket namn du använder. Du måste ha ett namn eller signatur eftersom detta är en uppgift som jag kommer att bedöma.

Lycka till allihop! <3

torsdag 4 december 2014

v. 50

Nu har alla grupper läst ut boken och vi har pratat om hur slutuppgiften kommer att gå till. Här kommer mer detaljerade instruktioner, som du kan gå tillbaka till och kolla om du glömt något. Tänk på att det är ett omfattande projekt vi jobbat med, så lägg ner motsvarande möda. 
Slutuppgift Writing Hand by IggyOblomov - ~1900, Austria, from a catalogue of vignettes.

Låt din speciella person skriva ett brev eller längre mejl till en annan person i boken. Vad vill din karaktär berätta för den andra personen? Vilka frågor vill hen ställa? Låt brevet/mejlet innehålla tillbakablickar på sådant som hänt i boken. Låt också din karaktär kommentera hur hen upplevde det som skedde. Kom ihåg att använda de speciella markörer, som gör ett brev till ett brev. Vi jobbade med det i sexan; kommer du ihåg?

1. Börja att skriva brevet i Google Drive. Dela med Emelia och en person till. 
2. Ge kamratrespons under lektionstid. Fortsätt sedan att skriva.
3. Andra lektionen så fortsätter du att skriva. Dela med ytterligare en person. 
4. Ge och ta din andra kamratrespons och fortsätt sedan att skriva.
5. Läs brevet högt för någon förälder eller äldre syskon hemma.
6. Skriv rent och posta här på bloggen, i kommentarerna under inlägget som heter Slutuppgift.

Uppgiften ska vara skriven i Ariel eller Times New Roman i storlek 12. Ditt inlägg får vara max 500 ord (minst 250). Du ska skriva ditt namn, ditt riktiga eller ett påhittat. Om du hittar på så måste du säga till mig i förväg vilket namn du tänker publicera under. Alla grupper får tre lektioner på sig. Ni bör skriva hemma också.

När du ger respons bör du kolla om detta finns med eller stämmer:

Owl with ebook reader by bocian - Owl with ebook reader
  • Brevmarkörerna (det vill säga det som gör ett brev till ett brev).
  • En bra orientering; förstår du vem det är som skriver brevet? Var är den personen nu?
  • Frågor till den andra karaktären.
  • Tillbakablickar i boken.
  • Stämmer fakta?
  • Hur är strukturen i brevet? Kommer saker och händelser i rätt ordning?
  • Stavning
  • Styckeindelning
  • Ordval; är det mycket upprepningar? Kan du ge förslag på synonymer?
Jag förstorade det sista frågetecknet. Fram till det var det exakt 339 ord, som jag skrivit, så det är inte mycket ni ska skriva, men det ska vara genomtänkt:-)

Lycka till!


onsdag 3 december 2014

v. 49

Hej alla!
Denna vecka kommer alla att ha läst ut Förföljaren av Nordin och vi kommer att ha en avslutande gruppdiskussion på torsdag respektive på fredag, beroende på vilken grupp du är med i.
Nästa vecka ska ni göra den avslutande uppgiften i svenskan. Jag återkommer med instruktioner snart. Glöm inte bort att kolla din mejl, om din sammanfattning ännu inte dykt upp här på bloggen. Då kan det vara så att du har lite ändringar som måste göras först.

Må så gott!                                         

v. 49 Sammanfattningar Del 3

Här följer sammanfattningar ifrån tredje delen. 

Del 3 Kap. 1 av Maja
Efter att ha blivit kidnappad av en man, som jobbade på hemtjänsten, hemma hos hennes morfar, så vaknar hon upp i ett främmande rum, illamående och med huvudvärk. Mannen kommer in i rummet och ger henne vatten blandat med något bittert så hon kan dricka. Det gjorde så att hon somnade. När hon nästa gång vaknade upp och kände sig lite bättre, så försökte hon resa sig. Hon kunde inte. Problemet var att hon var fastbunden med bred tejp. Hon var en fånge, och kidnapparen var en galet kär psykopat, som kallades Robert.

Del 3, kap. 3 av Ebba  
Ödetorpet som hade tillhört Robert och hans släkt hade stått öde i flera decennier. Få kände till stället. När Robert var liten brukade han leka där. Dit hade han fört Erika och lagt henne i en säg i ett rum.

Erika sov djupt nästan så att Robert trodde hon var död. ”Jag ska ta hand om dig” säger Robert till Erika medan hon sover.