tisdag 2 juni 2015

Elevrecensioner

Förra veckan hade vi prov och denna vecka kommer främst handla om att samla in böcker och ha betygssnack med er alla. Så då tänkte jag att ni hade tid att läsa lite exempel på recensioner som ni skrivit. Det är två elever som skrivit om böcker som vi inte läst i skolan och fem elever som skrivit om Torsten Bengtssons Ett regn av bomber, som vi läst gemensamt. Dessutom hade vi ju ett besök av honom i skolan. Så håll till godo!

Vägen till hjältedåd
Recension av: Percy Jackson och titanens förbannelse (3:dje boken)         
Författare: Rick Riordan
Percy Jackson, en bokserie som fångade mig efter den första och andra boken. Innan jag skulle läsa den tredje så kunde jag knappt vänta med att se min reaktion på den. Men jag var också nervös eftersom jag var rädd att den tredje boken inte skulle nu upp till mina förväntningar. De två böckerna före var otroligt bra och intressanta och för varje ord man läste så ville man bara läsa mer. Jag visste att det skulle bli svårt att överträffa mina förväntningar den här gången.
Men jag upptäckte snart att om du tvivlar på Rick Riordan, författaren till Percy Jackson, så lär det inte vara särskilt länge. Han är en bra författare och jag älskar att han kan få varenda scen i boken spännande, intressant och fascinerande genom att bara använda ord som beskriver rörelser, känslor och tankar på ett nöjsamt sätt.
Boken handlar om Perseus “Percy” Jackson som är fjorton år i den tredje boken. Man kan se direkt att han har förvandlats från en förvirrad och en aning klumpig pojke till en ledare som gör allt för de som står vid hans sida. Den här boken handlar om Percy och hans långa väg till att bli en hjälte: Percy bor med sin mamma, Sally Jackson, men på somrarna går Percy till en camping för speciella barn och ungdomar som är precis som honom. Men just den sommaren får han ett nytt uppdrag. Han tvivlar på sig själv och vad han kan göra. Om han inte är stark nog så går världen under till ondskan. Men han glömmer att man inte ska tvivla på sig själv och vad man kan göra, för inget är omöjligt.
Temat kring den här boken är om oförglömlig vänskap, kärlek, lojalitet och respekt. Man ser verkligen hur huvudkaraktären gör allt för sin familj och sina vänner så att de kan leva även om priset blir hans eget liv. För att vara ärlig så är det nog därför många älskar böckerna och huvudkaraktären. Han är trots allt lojal till döden.
Författaren Rick Riordan har otroligt bra humor och tar in det i hans berättelser på ett fyndigt sätt. Böckerna är inte alls svåra att läsa. De är inte heller tjatiga eftersom de säger bara det viktiga och inte det onödiga. Jag är sjukt trött på böcker som bara går runt hinder istället för att ta vägen som går framåt och göra allt mer intressant. Det finns böcker som i början är tråkiga, men Ricks böcker som handlar om Percy Jackson, de är raka motsatsen till tråkiga.
För att sammanfatta allt så älskar jag böckerna och de är helt klart mina favoriter och någonting säger mig att de kommer vara det väldigt länge. För de här böckerna är speciella på mer än ett sätt. Så fort som jag öppnade böckerna så visste jag skulle falla för de hårt, och det var just det jag gjorde. Jag kan inte förstå att det finns människor där ute som inte äns har hört talas om dessa fantastiska böcker. För mig är de helt klart de bästa i hela vida världen.

Ett regn av känslor.

Vid en första blick utav boken var jag tveksam. En till bok om något tråkigt nutida krig och ett litet föräldralöst barn. De åsikterna fick jag genast ångra, eftersom när Emelia läste baksidan av boken för en allmänt ointresserad klass så blev många ivriga att få höra mer om Hans och det destruktiva liv han lever.

Det finns ett tydligt tema genom hela boken, från dem första raderna till dem sista, nazism. Eftersom boken utspelar sig i ett krigshärjat Tyskland under andra världskriget så är nazismen vardagsmat för invånarna i den tyska staden Köln och då är det förväntat av författaren att nazismen skulle vara en stor känslosam del utav boken. Det märks tydligt att författaren har väldigt starka, negativa känslor kring ämnet nazism. Han väver in dessa känslor väldigt fint in i den realistiska berättelsen om Hans och hans familj.

Ingenting som har med Tyskland eller nazism att göra speglas på ett positivt sätt. Alla som har det minsta med 1944 och 1945:s Tyskland och nazismen att göra har dåliga personligheter och är otrevliga. Alla som är emot nazismen, speglas som tappra hjältar.

Ett regn av bomber är den första boken i en lukrativ berättande berättelse om Hans. Hans är en fjortonårig kille som lever tillsammans med sin mamma och sina två systrar i ett konstant bombat Köln i nordvästra Tyskland. Hans pappa har antagligen blivit dödad när han krigade för tyskland på östfronten och hans broder blev brutalt mördad när han tappert försökte stå upp mot de barbariska nazisterna tillsammans med de andra medlemmarna av Edelweiss-piraterna.                    

Efter en lång natt fylld med bomblarm och panik gick Hans till skolan med hopp om att han skulle få det lite fridfullt. men i skolan väntade Karl, ledaren för Hitlerjugend, redo att bestraffa både Hans och hans bästa vän Max för de minsta av händelser.

På vägen hem från skolan går Hans och Max en omväg förbi kyrkogården, Hans vill hälsa på sin bror. Efter några sorgfyllda minuter av att vara vid sin brors sida så hör de det igen, bomblarmet. Inget skyddsrum finns i närheten, inga andra val finns än att hopplöst försöka gömma sig i en kal krater från en tidigare exploderad bomb.

Den fängslande boken som Torsten Bengtsson så emotionellt har skrivit är en riktig sidvändare. Språket han använder tyder mycket på att det är en ungdomsbok, inga svåra ord och relativt enkla meningar. Han skriver i presens och från endast ett perspektiv, Hans.

Boken har en makalös berättelse med en berörande handling, något den saknar är dock en riktig höjning och vändning i historien, något som ingen förväntade sig. Hela historien var ganska jämn och lika spännande igenom hela boken. Den saknar det lilla extra som gör boken helt fantastisk, den extra spänningen som får boken att bli en favoritbok hos många. Många utav de stora händelserna var nästan ihoptryckta och spänningen från dem blev kortfattad.

Trots detta håller boken en hög kvallite. Den är bra skriven, innehåller mycket personliga åsikter och känslor, och historien som så fint är inspirerad av en familjeväns historia är berörande för de flesta åldrar. Även om boken inte håller måttet av den tidigare bok vi har läst i klassen, Stalker, så gör Torsten Bengtsson ett otroligt jobb med att få med alla spektra av Hans liv och förvandla detta till en underbar bok. Efter att jag läste denna boken så väcktes det nya frågor i mitt huvud, hur är vi i vårt samhälle?

Ett regn av bomber av Torsten Bengtsson.

När Emelia sa att hon skulle läsa en bok om andra världskriget så blev jag glad eftersom jag tycker allt om andra världskriget är spännande. Det är också bra att man samtidigt som man antecknar och lyssnar kan vila lite på ett sätt.

I början av boken så får man reda på att Hans, huvudpersonens bror är med i Edelweiss piraterna och då blir han hängd av nazisterna. Edelweiss piraterna är en motståndsrörelse för nazisterna från 1939- till 1945- talen.

Boken ut spelas i Köln, Tyskland under andra världskriget. Hans är 14 år och hans vardag blir till att springa ner till skyddsrummet och skydda sig för britterna och amerikanerna som bombarderar Hans hus. I samma hus som Hans bor i så bor hans klasskompis och bästa kompis Max. Varje dag så gick dom till sin så kallade skola och fick lyda Karls order. Karl är som en ledare i deras klass och är med i Hitler-jugend. Jugend betyder ungdom på tyska. Så det blir som Hitlers ungdoms grupp.

En dag när dom var på väg hem från skolan så blev det en bombning. Deras hus blev bombat. Dom ropade på hjälp för att gräva upp dom och det fick dom. Efter några timmar så grävde dom upp deras grannar och familjer. Då krama dom om varandra. Efter nån minut så gick dom till deras mormor och fick bo där ett tag, med Max familj. Dagen efter så fick dom stryk i skolan av Karl eftersom dom kom för sent. Samma dag så kom amerikanerna med flygplan och skickade ner skinka i konservburkar. Max och Hans var på väg hem från skolan när det hände. När dom kom hem till mormor så festa dom lite med skinka och choklad.

Dagen efter så blev Köln attackerat av amerikanare. Då säger Karl att dom kommer och att dom ska hålla ihop. Den som springer skjuter han. Hans och Max säger att dom ska springa mot en lägenhet. Karl skjuter Hans så får Max släpa in han i lägenheten. Sen när dom verkligen kommer så dödar dom Karl. Dom går in i lägenheten där Karl ligger och hjälper han. Efter det så klappade alla händerna och firar att kriget är över.

Jag tycker att boken är bra eftersom den är verklighets baserad. Jag gillar verklighets baserade filmer och böcker. När man läser sådana böcker eller ser på filmer så kan man på ett sätt fatta hur dom hade det på dom tiderna även fast man aldrig kommer att få uppleva samma sak som dom gjorde under andra världskriget. Man kan tex se nu på TV hur dom gör i Syrien, det är ju lika hemskt för mig som andra världkriget. Men om nån från andra världskriget hade sett det så hade dom nog bara skrattat och sagt att dom hade det mycket värre.

Sammanfattande så tycker jag att boken var bra eftersom den var väldigt berättande. Man fick se hur en 13/14 åring hade det under andra världskriget. Jag tror att boken vill berätta att vi har det bra här i Sverige utan krig, bomber och nazister.  

Ett läskigt krigsäventyr för den modige

När jag fick veta att vi skulle läsa "Ett regn av bomber" blev jag glad, eftersom jag gillar den typen av böcker. Men jag fick också en liten oro över att boken inte skulle vara bra därför att de här boktyperna har lätt för att bli långtråkiga.
Nu är det så att jag inte var här när vi började att läsa, men när jag kom tillbaka blev jag positivt överraskad. Det är inte ofta jag får så lätt att komma in i en bok när jag inte har hört början. Alltså är det tecken på en bra bok.
Dessutom var det skönt att Emelia skulle läsa och inte vi själva därför att då kan man blunda och bara njuta. Men å andra sidan övar man inte upp läskonditionen när någon annan läser.
Temat är ganska självklart, krig. Bombattacker, soldater, stridsvagnar och mera visar vilket huvudtemat är. Men den finns ett till tema, intolerans.
Efter kriget hamnar huvudpersonen, Hans, hos en familj som tar hand om honom. Då säger mamman i familjen, Svea, ‘’Är du en sådan där tyskunge?’’ Dessutom tänkte de som inte var tyskar så här, ‘’är man tysk är man nazist’’ Det är ett stort tecken på intolerans.

Boken handlar om en pojke vid namn Hans som växer upp i krigets Tyskland när Adolf Hitler regerade. Tyskland blir bombade av fienden med jämna mellanrum och folket vet inte vad de ska göra. Hans mamma säljer en värdefull och dyr ring så att det ska få pengar till mat. Hans två  år äldre bror har blivit avrättad för att han har protesterat mot de tyska nazisterna, medans hans pappa är nazistsoldat. Hans tränas för att strida tillsammans med Hitler, men vill egentligen tvärtom.
Tyskarna förlorar kriget och det blir fred. Hans har blivit träffad av en kula vid sidan av magen, i skinnet och behöver ha sjukvård. Han får ett erbjudande att åka till Sverige och få vård.
Ska han ta erbjudandet eller leva kvar med sin familj?
Hans väljer att åka till Sverige. På båtresan dit träffar Hans en Jude som har varit på ett koncentrationsläger. Väl i Sverige hamnar han hos en typisk svensk bondgårdsfamilj.

Torsten Bengtsson har gjort en mycket spännande verklighetsbaserad bok. Det är en ungdomsbok eftersom språket är anspassat till yngre, men passar också äldre. Man får en mörk, spännande känsla igenom hela boken i stort sätt och det gör att den blir mycket intressant att läsa. En av bokens starkaste scener är när Hans blir skjuten, då känner man att allt hopp sjunker om Hans ska klara sig.
Man kan få några invändningar när boken slutar när den är som mest som intressant, när han börjar skriva till sin familj från Sverige. Men det finns en fortsättning i den andra boken.
Tyvärr blir den lite tjatig i mitten av boken eftersom det nästan bara kommer bombattacker och det händer inte så mycket annat. Men å andra sidan är den verklighetsbaserad och det var väl det som hände i verkligheten också.
Sammanfattningsvis var boken bra och mycket spännande, men hade sina baksidor, t.ex lite långdragen i mitten vilket leder till att ‘’lässuket’’ sjunker. Den här boken skulle jag rekommendera till de som tycker om genren äventyr/action.

Boken om andra världskriget
Nu ska jag berätta om “Ett regn av bomber”. Författaren heter Torsten Bengtsson. Boken kom ut 2014-08-22. Innan Emelia började läsa boken så trodde jag att boken skulle handla om ett barn som hade problem i livet. För att titeln på boken lät som att det var en kille hade så mycket problem att det kändes som att bomber regnade, Men boken är jättebra för att man får reda på hur det var i andra världskriget  dom berättar saker som var med i andra världskriget tillexempel Hitler. Nu ska jag berätta om handlingen.

Boken handlar om en kille som heter Hans och är 14 år som lever i andra världskriget. Hans och hans familj bor i en stad som heter Köln. Staden är fattig och otryggt. Det finns många nazister för att om man inte är det då kan man bli mördad. Dom tar vatten från floden Rhen.För att få något att dricka.Dom har inte så mycket mat så deras mamma jobbar hårt för att köpa lite mat. Hans bror blir annhållen för att han hatade hitler och det är väldigt tufft för hans mamma bara för att hon arbetar hårt. Det är otryggt för att det är många gator som är avstängda och ibland så kan det börja regna bomber över hela staden och alla barn lärde sig att kriga för att dom ska bli medlem i Hitlerjugend. På radion sägs det att Tyskland kommer vinna men folket säger amerikanerna,sovjet,britterna.Men om folket hade sagt att dom trodde att Tyskland skulle förlora då skulle folket bli döda.Ibland så är man tvungen att springa in i ett skyddsrum för att inte bli skadad av bomber. En dag så blir Hans hus sönder bombad. Då blir dom tvungna att flytta till mormor. För att dom inte kan bo någonannanstans.
En dag så flyger amerikanerna och släpper ner skinka. För att dom vill hjälpa folket. Den dagen var det skinkfest och alla blev glada Hans familj firade med att äta mycket skinka. Alla blev glada och dansade.

Temat i filmen är krig för att det regnar bomber och människor dör pågrund av att skyddsrum kan vara stängda när nazisterna släpper ner bomber. Hitler styr tyskland och dom kämpar för att vinna kriget. Jag tycker att filmen handlar mest om krig för att den handlar om saker som har händer i krig. Tillexempel så är det fattigt och dom skjuter med vapen.

Jag tycker att boken var väldigt bra och slutar med en cliffhanger. Den är bra för att det utspelar sig i Tyskland när Hitler styrde då lär man sig lite historia. Tillexempel så lär man sig att barn går till skolan för att lära sig att kriga. Jag tycker att den är bra gjord för barn mellan 13-15 års åldern för att den är lättläst och det handlar om historia men det är inte en tråkig bok. Den är rolig och enkel att läsa samtidigt så lär man sig saker. I början tyckte jag att den var tråkig men efter en liten stund blev boken intressant. Vissa delar i boken är sorgliga som tillexempel dör Hans bror och att hus blir nerbombade.
Jag tyckte att boken var helt okej för det kunde ha vart mera action i början av boken. För att det var bara sorgligt i början av boken för att Hans bror dog. Jag tycker om action så det blev spännande i slutet av boken när Tyskland skulle möta Amerikanerna.
Ett regn av bomber.
Mitt tänkande kom igång när Emelia sa att vi skulle läsa ´´Ett regn av bomber´´ (den kom ut 2014). Det var en bok som jag hade dömt till att vara ren skit, men visade sig vara en väldigt bra berättelse av Torsten Bengtsson.
                                                                                                                                                Boken var bättre än jag trott och den var hemsk och berörande på många plan. Det är en trovärdig berättelse som har visat mig hur det var att leva under kriget. Vilket är något som jag aldrig skulle kunna föreställa mig.
Boken handlar om 14 åriga Hans som bor med sin familj i Köln, dessutom under andra världskriget. Det är inget lätt liv han lever, och allting blir snäppet värre. Hans bror blir tagen och mördad av nazisterna. Hans familj blir därför väldigt deprimerade.
Deras öron får knappt vila eftersom bomblarmet tjuter nästan hela tiden. Amerikanerna och Engelsmännen bombar dag och natt. Bomberna förstörde deras hus så Hans och hans familj var tvungna att flytta till mormor som bodde på andra sidan staden. Hans bästa kompis heter Max och bor med sin familj i samma hus, så då fick dom följa med Hans till mormor och bo med dom. Och det blev ganska trångt att bo 2 familjer i en liten lägenhet.

I skolan så väntar det en elak kille i samma ålder som dom själva. Han heter Karl. Karl var den som bestämde hur allting skulle vara. Hans och Max hatade honom. Dom hade till och med ett elakt namn som dom kallade Karl när han inte hörde. Och om man inte lyder han eller säger emot så blir man piskad, som både Hans och Max blev när dom råkade glömma ett möte pga bomberna.

Författaren Torsten Bengtsson har gjort ett bra jobb med att balansera berättelsen från historia och verklighet i denna tragiska, spännande och våldsamma bok. Det händer alltid saker i boken och därför flyter det på och det finns ett händelseförlopp från början till slut.
Jag tycker att han beskriver väldigt tydligt och noggrant vad som händer så det är lätt att följa med, och hur karaktärerna i boken är som personer.

Jag ger boken ⅘ mascaror för jag tycker att den var en bra och spännande bok och det är det som jag gillar. Och jag kommer definitivt läsa dom andra böckerna med.

Du kommer att bli förändrad och det kommer vara värt det.

Titel: The Perks of being a wallflower
Författare: Stephen Chbosky
Debut år: 1999

Jag har länge haft i åtanke att jag skulle börja läsa den mycket omtalade boken vid namn “The Perks of being a Wallflower”. Efter att ha hört och sett att både boken och filmen med samma namn har blivit bemötta med ett rätt så positivt bemötande, bestämde jag mig. Men den verkade alltid gå förlorad i mina minnen och det tog sin tid tills jag började läsa den. Jag ångrar starkt att jag inte började tidigare.

Trots att boken är riktad till ungdomar och har alla typiska tonårsteman; det tuffa livet i skolan, familjeproblem och den eviga längtan efter att ha en vän, så är det även många vuxna som dras till den här boken. Istället för att den blir en klichéartad tonårsnovell tar Chbosky även med många andra, mycket mörkare teman så som droger, sexualitet, psykisk ohälsa och den långa vägen till att acceptera sig själv och alla andra runtomkring en. Det gör att historien får ett djup vilket gör att man lätt rycks med och det får en att tänka och se på livet från en helt ny vinkel.

Historien handlar om Charlie, en introvert kille som precis ska börja sitt första år på gymnasiet. Hela boken är fylld med Charlies brev om hans liv till en anonym person - en person som heller inte får veta vem Charlie är. Han skriver till den här personen eftersom hen är en person han kan lita på - en person som skulle förstå.
Genom historien får vi följa med och se hur Charlie tar sig framåt, även då han har stora tyngder fastkedjade i benen som drar honom tillbaka, så som depression, barndomstragedier och ångest. Man förstår ganska snart att det här är en person som bär  en alldeles för stor börda på sina axlar trots sin unga ålder.

På grund av Charlies introverta och blygsamma personlighet har han det lite kämpigt när det gäller att synas och att delta i sociala evenemang. Han hamnar istället i periferin och iakttar sin omgivning i skuggan. Men en dag träffar han Sam och Patrick - två äldre syskon som ger honom en ny inblick på världen. De introducerar honom till en mer öppen och fri miljö - fester, droger, vänner, flickvänner och små stunder som är värda att leva för. Stunder som hjälper honom komma ifrån den försiktiga panelhönan han är. Stunder som gör hans halvt trasiga liv levande igen.

Till en början var jag lite skeptisk när jag såg att boken var skriven i brevform. Jag antar att det var för att jag inte är så van vid den textypen i en vanlig bok. Men alla mina farhågor försvinner några kapitel in i boken. Valet att skriva i brevform är genialiskt. Genom att göra det lyckas Chbosky på ett ypperligt sätt fånga läsarens uppmärksamhet. Eftersom boken är skriven ur endast ett perspektiv får man även en större förståelse för vad personen tänker och känner vilket gör att man lär känna honom på ett mer personligt sätt.
Chbosky använder ett citat i boken som lyder:

“It's strange because sometimes, I read a book, and I think I am the people in the book.”

“Det är konstigt eftersom ibland, läser jag jag en bok, och jag tror att jag är personerna i boken.”

Om man kan framkalla den känslan hos en läsare har man verkligen uppnått något. Och det har Chbosky.

Det finns bara några ytterst få invändningar och det är att det kan bli lite svårt att hänga med på vissa ställen. Eftersom författaren ofta skriver i koder måste man ibland läsa mellan raderna vilket kan bli svårt vid några tillfällen. Men även det bidrar till att boken blir mer intressant.

I helhet är det som lockar mest, och den största anledningen till varför du borde läsa den här boken, hur den, som sagt, speglar det nutida samhället. Den pudrar inte över och döljer sanningen som många andra böcker gör - den drar fram den i ljuset och visar dess sanna jag.  

“I am both happy and sad at the same time, and I'm still trying to figure out how that could be.”

“Jag är både glad och ledsen på samma gång, och jag försöker fortfarande komma på hur det kan vara så.”

När det gäller genre vet man inte riktigt vart man ska placera boken - den är varken en kärlekshistoria eller en trasig-familj-historia. Den är lite av varje och det är det jag gillar med den. Det är det som gör den speciell.

Sammanfattningsvis är boken oerhört gripande och den kommer att ta dig på en berg- och dalbana av känslor. Vänta bara så ska du få se du se.

                                                                                                                   Hanna Ristic

1024c12c47b300b4701d9729aebfac48.jpg

tisdag 19 maj 2015

v. 21

Förra veckan var det inte mycket bevänt med mig, då jag var sjuk. Eleverna hade dock möjlighet att repetera inför provet och vissa elever använde tiden till att läsa på inför andra prov. Bra så.

Men denna vecka är jag tillbaka och vi går igenom det sista inför provet. Nästa vecka på fredag 29/5 kl. 8:20-9:20 har vi prov i svenska. Det eleverna ska kunna är:

Satsdelar
1. Subjekt och predikat
2. Direkt objekt (ack.obj) och indirekt objekt (dat.obj.)
3. Pred.fyllnad
4. Adverbial
5. Attribut

Meningsbyggnad
1. Huvudsats och bisats
2. Vad är en mening/sats?
3. BIFF-regeln
4. Vad är satsradning?
5. Vad är en ofullständig mening?
6. Att binda samman med konjunktioner

Du kan öva här eller här.

Lycka till!

tisdag 28 april 2015

v. 17 och v. 18

Hejsan!

Veckorna går snabbt och vi jobbar på i de olika grupperna. Förra veckan kom så äntligen böckerna från Bok- och bibliotekscentralen så att vi kunde fortsätta och läsa lite. Så det gör vi nu; övar på läskondisen med 20 minuters inledande läsning.

Bild ifrån: Solve Dahlgrens blogg

Men vi jobbar också vidare med grammatiken så klart och denna vecka hade ni i läxa att lära sig frågorna och svaren till de satsdelar vi lärt oss, utantill. Det blir då ett verktyg som ni kan ta med på provet om några veckor.

Och ett verktyg är också satsdelarna nu när vi ska bygga meningar och texter tillsammans. För just så kan man se ord och fraser, som byggklossar, med vilka vi konstruerar och skapar, ibland ensamma och ibland i grupp.

På torsdag är det Valborg så då har vi ingen svenska och på fredag är ni lediga. Läs mycket under ledigheten, så ses vi på måndag nästa vecka igen.

Ses i korridorerna!  

torsdag 16 april 2015

Vecka 16


Hejsan!

Nu är vi igång igen efter lovet och arbetet flyter på bra, tycker jag. Vi har börjat med satsdelar och de vi gått igenom denna vecka är:

subjekt
predikat
dir. obj (ack.obj.)
ind. obj. (dat.obj.)
predikatsfyllnad

Och i vissa grupper har vi även hunnit med:

adverbial (rums-tids-sätts- och satsadverbial)
attribut

Ibland kan det vara bra att fundera på de här grammatiska termerna hemma i lugn och ro. Därför har jag sökt på nätet och hittat tre filmer som jag tror ni kommer bli hjälpta av. Se gärna på dem, men bry er inte om sidanvisningar och sådan, som kommer i slutet av filmerna, eftersom dessa lärare arbetar med andra böcker och ett annat upplägg.  

Här finns en film av Helena Fälting om subjekt och predikat.



Här finns två filmer av Sara Flod om direkt objekt (ackusativobjekt) och indirekt objekt (dativobjekt).






Lycka till!

söndag 5 april 2015

Vecka 14 Digilo? Nej Digilär:-)

Hej alla!

Denna vecka har eleverna börjat jobba med ett nytt läromedel som är digitalt och som heter Digilär. Alla har fått en personlig inloggning och fördelen är att alla kan jobba med övningarna hemma. Vi har i och med introduktionen till Digilär satt igång vårt sista arbetsområde och det är grammatik. Området kommer att avslutas med ett vanligt prov, med rätt- och felfrågor, men mer om det senare, när det närmar sig. Grammatiken vi ska jobba med är denna...

1. Fraser
2. Meningsbyggnad
3. Huvudsats och bisats
4. Satsdelar
5. Textbindning
6. Styckeindelning

Jag har hittat en film, som en duktig lärare vid namn Malin gjort och den kan ni se för att få ytterligare förståelse för inledningen på grammatiken, som handlar om meningsbyggnad.


Parallellt med grammatikarbetet kommer alla elever att läsa en egen bok och eventuellt skriva en recension på den.

Ha nu ett trevligt påsklov, så ses vi vecka 16 igen!:-)

onsdag 25 mars 2015

Vecka 13

Veckorna går fort och redan nästa vecka på fredag börjar ett efterlängtat påsklov. Men innan vi är där ska vi jobba klart med vår recension.
Grupperna ligger lite olika i arbetsgången. För er innebär det lite olika inlämningsdatum. För grön och röd grupp ska inlämningen ske senast på fredag, men för blå grupp sker den först på måndag.

Tänk på:
att använda presens.
att använda beskrivande ord.
att resonera och utveckla dina tankar med de ord vi lärt oss.
att följa recensionens struktur.
att skriva minst 300 och max 600 ord.
att läsa din text högt minst en gång när den är färdig.
att rätta till de utvecklingsområden som jag gett just dig, som respons på inledningen.


Lycka till allihop!




torsdag 19 mars 2015

Vecka 12

Hej!

Denna vecka har vi skrivit en recension tillsammans. I arbetet med recensionen har vi följt den struktur som funnits i de recensioner som vi tidigare läst. Vi har fuskat lite och kopierat upplägget skamlöst. Förhoppningsvis har du lärt dig något:-) 

Denna del av arbetet, som vi gjort i veckan är själva övningen, eller träningsdelen. Och träna måste man innan man gör. Nästa vecka är det dags för att göra och recensionen ska vara inne senast fredag.

Boken ni ska skriva en recension om är Ett regn av bomber av Torsten Bengtsson. 

Inlämning fredagen 27 mars
Lycka till!

onsdag 11 mars 2015

Vecka 11

Hej alla!
Denna vecka har vi varit detektiver och letat efter gemensamma drag i recensioner. Vi har läst två eller tre stycken beroende på vilken grupp du går i. Dragen som vi hittat är:

1. Rubrik
2. Ingress (bara i tidningar)
3. Orientering/Inledning
4. Fördjupning
5. Bedömning
6. Betyg (behöver inte finnas med)
7. Avsändare (den som skrivit recensionen)

När du skriver din egen recension måste du ha med de fem delar som jag skrivit i fet text. Dessutom kan man ha med en faktaruta om man vill, men det är valfritt.

En recension är alltid skriven i presens, dvs nutidsformen av verbet. Man ska använda många beskrivande och värdeladdade ord. På lektionerna kommer vi lära vi oss vad det är för typ av ord. Vi ska också öva tillsammans i klassen på att skriva en recension och vi ska öva på att utveckla våra resonemang. För att göra det kan ni se på denna film från Utbildningsradions Orka plugga. Här får ni tydliga tips!






Din egen recension ska vara klar vecka 13 på fredagen!

Vi ses i korridorerna:-)

onsdag 4 mars 2015

Vecka 10

Hej!

Förra veckan hade vi ju besök av Torsten Bengtsson. Det ni elever har sagt om besöket har varit att han läste bra och att ni önskade att han kunde läst ännu mer. Många vill låna böckerna som Torsten pratade om, framför allt Instängd och Försvunnen, men även den andra delen i trilogin som Ett regn av bomber ingår i, det vill säga I skuggan av kriget. Dessa kommer jag att låna ifrån Skolbiblioteket nästa gång som jag lånar därifrån. Dessutom tycker många av er att Torsten kom med bra skrivtips. Så kul att ni gillade det! Och så kul att ni var så fantastiskt duktiga när Torsten var här:-) Torsten själv hälsar till er att det var ett roligt besök och att han gärna kommer tillbaka. Det värmer ju att höra, eller hur?

Denna vecka kommer alla grupper att ha läst ut boken Ett regn av bomber av Torsten Bengtsson. Det betyder att vi kommer att börja med den tredje och sista delen i detta arbetsområde och det är att skriva en recension om boken.


Bilden har jag snott ifrån Fafner förlags hemsida. Besök gärna Fafner förlag och läs de noveller eller recensioner till exempel som ligger ute där.


1. Först kommer vi att leka detektiver och försöka hitta de olika delarna som måste finnas i en recension för att det ska vara en recension.
2. Efter det, när du vet vad som krävs ska vi öva tillsammans att skriva en recension. Då övar du på att utveckla ditt resonemang och att använda beskrivande ord osv.
3. Till sist ska du skriva en egen recension som kommer att bli bedömd enligt en matris som jag lägger ut på Hjärntorget om någon vill se på den i förväg.

Vi ses i korridorerna!

onsdag 18 februari 2015

Läxa till måndag och tisdag vecka 9

Denna vecka har ni också fått en läxa till måndag (grön grupp) och tisdag (blå och röd grupp) nästa vecka. Den består i att ni ska ta reda på fakta om Torsten Bengtsson, som ju kommer och besöker oss nästa vecka.

1. Vem är Torsten? Ta reda på bakgrundsfrågor runt honom. Varifrån är han? Var bor han nu? Varför skriver han böcker osv? 
2. Torsten som författare: Vad kan du hitta om honom i hans yrkesroll? Har han varit författare länge? Gillar han det osv.
3. Vad ville Torsten med boken Ett regn av bomber? Har han skrivit liknande böcker?

Glöm inte att anteckna vilka internetsidor du hämtat informationen ifrån.

Lycka till!



Nytt arbetsområde v. 8

Hej!

Denna vecka började vi med ett nytt arbetsområde. Vi ska läsa en bok av Torsten Bengtsson som heter Ett regn av bomber. Arbetet är indelat i tre delar. Den första delen handlar om att läsa boken och öva oss att ta anteckningar under tiden vi läser. Den andra delen består i att vi får besök av Torsten Bengtsson själv. Han ska prata med oss och vi kan ställa frågor till honom. Kanske vill vi fråga något om boken eller om honom. Det ska bli jättekul och spännande, tycker jag. Ni ska få förbereda lite fakta runt honom så ni vet lite vem han är redan när han kommer. Och till sist så ska vi avsluta arbetsområdet med att skriva en recension till boken. Recension är en texttyp som ni kommer att skriva många gånger och då gäller det att man vet hur man gör och vad man ska tänka på.

  Bilden är hämtad från Torsten Bengtssons egen hemsida, som jag länkat till ovan. 

Enkelt uttryckt så är syftet med arbetsområdet är framför allt:
1. Att öva oss att ta anteckningar under tiden som vi läser.
2. Att öva oss på att söka information på internet.
3. Att skriva en recension om en bok.

För er som verkligen vill förstå så står det så här i läroplanen för grundskolan Lgr 11.

I undervisningen ska vi öva på:

• Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang. 
• Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar. 
• Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. • Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. 
• Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar. 
• Ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse.
Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar. 
• Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer. 
• Hur man citerar och gör källhänvisningar. 
• Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.



lördag 7 februari 2015

De-dem

Hej!
Det finns få saker i den svenska grammatiken som upplevs som är så svåra, som att veta skillnaden mellan de och dem. Det finns två lösningar, antingen att endast använda dom, eller att lära sig hur du använder de två formerna.

Om du vill utmana dig och sätta dig in i grammatiken, så kan du lära dig skillnaden. När du väl har lärt dig så är det inte så svårt. Vi kommer att jobba med grammatik senare i vår, men för dig som inte kan hålla dig:-) och som vill sätta tänderna i ett grammatisk tankenöt, så kommer en liten film här. Det är en lärare på Göteborgs universitet Maia Andreasson,  som lagt ut den på YouTube. Se den och gå sedan igenom din egen filmanalys. (Om du har det som utvecklingsområde att utveckla de-dem.)



Lycka till!

onsdag 4 februari 2015

Vecka 6 : Formativ bedömning

Hej!
Denna vecka så ska alla skrivit färdigt sin filmanalys. Inlämning har skett digitalt och inneburit att alla faktiskt lämnat in i tid:-) Jag har kopierat era texter och kommer att skriva ut dem, så att vi kan jobba med dem. 

Nästa steg i arbetet med analysen handlar om kamratrespons och egen värdering av sitt arbete. Vi ska göra något som heter formativ bedömning. Det innebär att ni rättar era egna texter. Det ni lär er när ni får en andra chans så att säga är förhoppningsvis det ni lär er och kan ta med er till nästa uppgift.

Ni ska få se tre exempel på tre betygsnivåer och vi ska tillsammans reda ut vad det är som gör att texterna passar in på just den nivån. Ni kan ju sedan ändra i era egna och ni ska komma med förslag på hur den kompisen kan förbättra sin text. För det är ju så att om man inte vet var man är, kan man inte heller utveckla sig mot något. Se på denna film om hur man kan jobba med formativ bedömning.


Det finns jättemycket forskning runt formativ bedömning som detta kallas om någon är intresserad kan ni läsa här. Både filmen och länken är ifrån Skolverket.

Vi ses i korridorerna!  


fredag 30 januari 2015

Vecka 5

Denna vecka har vi börjat att skriva filmanalys. Den skulle egentligen varit inlämnad idag fredag, men vi skjuter upp inlämningen till på tisdag för röd och blå grupp. Grön grupp lämnar in på torsdag senast. Alla grupper får tre lektioner i skolan att skriva. Sedan bör du skriva hemma också. Ett tips är att läsa upp för mamma, pappa eller någon annan vuxen som kan komma med bra råd. Förutom rådet som du eventuellt får, kommer du höra din egen text. Då kan du upptäcka att du skrivit för långa meningar eller att du använt fel ord osv. 

På din G-mail finns mallen för hur du skriver en filmanalys, tips för hur du kommer igång och Fantasyns ingredienser.

Lycka till! 

vinterhimlen

tisdag 20 januari 2015

Vecka 4


Hej!
Nu har vi sett färdigt på alla filmer (blå och röd på tisdagen, samt grön på fredagen) och ska ta itu med filmanalysen. Ni kommer att få ett papper med instruktioner och lite tips på hur ni ska gå tillväga. Ni kan jobba enskilt eller två och två. Instruktionerna delar jag också med er på driven, så om ni tappar bort pappret så har ni det där. Tre lektioner är lagda på analysen som vi gör i skolan. Är det någon som vill jobba hemma så får ni lov till det. Blir du i så fall färdig före de andra så får du en annan uppgift av mig. :-)

Lycka till! <3

tisdag 13 januari 2015

Nytt år - ny termin

Firework design on white background
Hej! 

Välkomna tillbaka till skolan och till svenskan. Jag hoppas att ni haft ett fint lov och att ni känner er redo att ta itu med den nya terminen.

Vi ska fortsätta att jobba med temat fantasy. Vi ska börja med en jämförande filmanalys. De filmer vi jobbar med är följande: Guldkompassen, Den hemlighetsfulla trädgården och Stardust

Hur analysen ska göras kommer jag att skriva nästa vecka, men redan denna vecka kommer du få göra eller har du gjort en övning i hur man jämför och analyserar. Viktigt är att du skriver i din anteckningsbok och hela tiden tänker på fantasyingredienserna (de vi pratade om i förra inlägget, om du glömt;-).

Må så gott så ses vi i navet:-)