onsdag 18 februari 2015

Läxa till måndag och tisdag vecka 9

Denna vecka har ni också fått en läxa till måndag (grön grupp) och tisdag (blå och röd grupp) nästa vecka. Den består i att ni ska ta reda på fakta om Torsten Bengtsson, som ju kommer och besöker oss nästa vecka.

1. Vem är Torsten? Ta reda på bakgrundsfrågor runt honom. Varifrån är han? Var bor han nu? Varför skriver han böcker osv? 
2. Torsten som författare: Vad kan du hitta om honom i hans yrkesroll? Har han varit författare länge? Gillar han det osv.
3. Vad ville Torsten med boken Ett regn av bomber? Har han skrivit liknande böcker?

Glöm inte att anteckna vilka internetsidor du hämtat informationen ifrån.

Lycka till!



Nytt arbetsområde v. 8

Hej!

Denna vecka började vi med ett nytt arbetsområde. Vi ska läsa en bok av Torsten Bengtsson som heter Ett regn av bomber. Arbetet är indelat i tre delar. Den första delen handlar om att läsa boken och öva oss att ta anteckningar under tiden vi läser. Den andra delen består i att vi får besök av Torsten Bengtsson själv. Han ska prata med oss och vi kan ställa frågor till honom. Kanske vill vi fråga något om boken eller om honom. Det ska bli jättekul och spännande, tycker jag. Ni ska få förbereda lite fakta runt honom så ni vet lite vem han är redan när han kommer. Och till sist så ska vi avsluta arbetsområdet med att skriva en recension till boken. Recension är en texttyp som ni kommer att skriva många gånger och då gäller det att man vet hur man gör och vad man ska tänka på.

  Bilden är hämtad från Torsten Bengtssons egen hemsida, som jag länkat till ovan. 

Enkelt uttryckt så är syftet med arbetsområdet är framför allt:
1. Att öva oss att ta anteckningar under tiden som vi läser.
2. Att öva oss på att söka information på internet.
3. Att skriva en recension om en bok.

För er som verkligen vill förstå så står det så här i läroplanen för grundskolan Lgr 11.

I undervisningen ska vi öva på:

• Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang. 
• Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar. 
• Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. • Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. 
• Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar. 
• Ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse.
Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar. 
• Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer. 
• Hur man citerar och gör källhänvisningar. 
• Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.



lördag 7 februari 2015

De-dem

Hej!
Det finns få saker i den svenska grammatiken som upplevs som är så svåra, som att veta skillnaden mellan de och dem. Det finns två lösningar, antingen att endast använda dom, eller att lära sig hur du använder de två formerna.

Om du vill utmana dig och sätta dig in i grammatiken, så kan du lära dig skillnaden. När du väl har lärt dig så är det inte så svårt. Vi kommer att jobba med grammatik senare i vår, men för dig som inte kan hålla dig:-) och som vill sätta tänderna i ett grammatisk tankenöt, så kommer en liten film här. Det är en lärare på Göteborgs universitet Maia Andreasson,  som lagt ut den på YouTube. Se den och gå sedan igenom din egen filmanalys. (Om du har det som utvecklingsområde att utveckla de-dem.)



Lycka till!

onsdag 4 februari 2015

Vecka 6 : Formativ bedömning

Hej!
Denna vecka så ska alla skrivit färdigt sin filmanalys. Inlämning har skett digitalt och inneburit att alla faktiskt lämnat in i tid:-) Jag har kopierat era texter och kommer att skriva ut dem, så att vi kan jobba med dem. 

Nästa steg i arbetet med analysen handlar om kamratrespons och egen värdering av sitt arbete. Vi ska göra något som heter formativ bedömning. Det innebär att ni rättar era egna texter. Det ni lär er när ni får en andra chans så att säga är förhoppningsvis det ni lär er och kan ta med er till nästa uppgift.

Ni ska få se tre exempel på tre betygsnivåer och vi ska tillsammans reda ut vad det är som gör att texterna passar in på just den nivån. Ni kan ju sedan ändra i era egna och ni ska komma med förslag på hur den kompisen kan förbättra sin text. För det är ju så att om man inte vet var man är, kan man inte heller utveckla sig mot något. Se på denna film om hur man kan jobba med formativ bedömning.


Det finns jättemycket forskning runt formativ bedömning som detta kallas om någon är intresserad kan ni läsa här. Både filmen och länken är ifrån Skolverket.

Vi ses i korridorerna!