tisdag 16 december 2014

v. 51



Hej allihop! Nu är arbetet med Förföljaren färdigt. Sex veckor har vi lagt ner på det och det har varit ett omfattande arbete. I måndags körde vi igång med ett nytt arbetsområde, som kommer att sträcka sig till nästa termin. Vi ska jobba med fantasy! 


Vi börjar med en filmanalys där vi ska hitta olika markörer som är typiska för fantasy. De är följande:

...två världar/en annorlunda värld?
...en hjälte?
...lever hjältens föräldrar? Vet hen om sitt ursprung?
...ett uppdrag för hjälten?
...en vägvisare?
...en ond kraft, en fiende? Eller ett stort hot, som hotar världen?
...magi?
...en slags medeltida värld?
...slott och drakar, monster och häxor, trollkarlar och orcher?
...en magisk dörr, eller portal?
...skepnadsbytare? (dvs. man byter skepnad/kropp)

Filmen som vi börjar att se heter Guldkompassen.
Lycka till!



Fler brev:-)

De som av olika skäl inte kunde lägga ut sina texter i kommentarsfältet publicerar jag så här. Håll till godo! Och b r a jobbat!

11/12-14 Ebbas brev:

Bergsfors Maj 2004

Hej Erika, hoppas du mår bra!  
När jag skriver detta sitter jag på Carlssons café.
Jag vill börja med att säga att det där som hände mellan mig och Samuel, det var bara en kyss, bara en kyss inget mer, jag lovar.
Samuel hade druckit alldeles för mycket och blev jättefull efter spelningen så att  jag skulle hjälpa honom hem, men helt plötsligt bara kysste han mig. Jag förstår att du blev ledsen, arg och besviken. Det blev jag med. Eller åtminstone arg. Hur kunde han göra så mot dig?

Allt var Samuels fel. Jag frågade honom varför han kysste mig, han sa “Erika kom ju inte på spelnigen”. Han är dum i hela huvudet. Allt är Samuels fel,han kysste mig bara, fast jag ville inte ens! Jag hade inte och har inte känslor för Samuel. Jag ville bara att du skulle veta att jag är så sjukt ledsen över att du är borta och att Samuel är ett sånt psyko.
Var är du? Varför försvann du? Är det Samuels fel? Är det mitt fel? Mår du bra? Kan du inte bara komma hem igen eller åtminstone berätta vart du är, vissa något livstecken! Vi är oroliga, fattar du inte det eller?! Alla letar efter dig, polisen också! Vart är du? Kom hem! Snälla...

Om du inte vill vara min vän så förstår jag men jag vill så gärna vara din. Vi var ju så tajta men nu?  Vad händer nu? Låt inte en dum psyksjuk kille förstöra allt det där! Kan du inte komma hem så glömmer vi det och då blir allt bra som vanligt igen.
Jag ville bara säga att jag är oskyldig och att du ska komma hem. Jag saknar dig så sjuk as mycket.  Jag hoppas verkligen att du har det bra.
Jag hoppas att du får detta brev så fort som möjligt.
Många pussar och många kramar, Andrea.



2004-05


Hej Malin! Vad menar du med att jag varit på sjukhuset och letat efter dig och någon abort har du aldrig berättat om tills nu? På senaste tiden har du varit väldigt konstig och bettet dig annorlunda, varför? Som när jag var hemma hos dig, då ville du inte ens prata med mig och nu har du gjort slut! Jag älskar dig Malin när du är ditt vanliga ja men nu vet jag inte vem du är. Vem var det som var på sjukhuset, det kanske är någon som förföljer dig och du borde vara försiktig för vilken sjuk person följer efter någon nästan vart dom en går? Varför gömde du aborten och vad menar Jocke med “Vem är mannen”?



Sen undrar jag var är du nu? Du har varit försvunnen i två dagar snart och alla letar  efter dig och Erika, var det jag som var pappan eller är du med din nya kille nu?  Eller har den psykopaten tagit dig, nej skoja bara men snälla kom hem och förlåt mig för vart jag än nu gjort. För mig känns det väldigt orättvist att du bara sticker och gömmer saker för mig. Erika är också försvunnen och jag hoppas verkligen att ni båda kommer hem snart och inte håller på med något dumt, i alla fall det är bara mina frågor och funderingar så jag sätter allt i ett, vad tycker du om allt det här?  Mvh. Adnan



av Rebecca A:
11/12-2015 till bergsfors från texas
Brevet
ErikaSamuel
Hej!
Vad i helvete ska jag skriva? Jag har inte sett dig sedan...ja, du kysste min bästa vän
Jag vet inte riktigt vad jag vill ha ut av det här brevet. Jag antar att jag vill ha något sorts slut på allt.
Det har gått några år nu jag har flyttat ifrån Bergsfors och skaffat ett helt nytt liv med barn och har det ganska bra.
även om det var länge sedan jag tänkte på dig och även om jag inte känner lika mycket ilska för vad som hände  har inte glömt av dig jag har kommit håg dig som en läxa, som misstaget jag gjorde.
Men det betyder inte att jag förlåter dig eller Andrea ni är båda idioter. Och bara för att du inte vill inse det skyller du på mig. Som om det var på något sätt jag som gjorde så att du kysste min bästa vän.
Och det värsta var att du gjorde det för att jag inte kom. Den enda andledningen att jag var där från början var för att åka med dig till Stockholm.
Bara för att du inte vill må dåligt försöker du göra så att jag känner skuldkänslor över vad som hände.
Jag försökte förlåta henne men efter ett tag insåg jag att hon inte bryr sig om mig utan bara om sig själv precis som du.
Jag kommer förmodligen inte ens skicka det här brevet men om jag gör det hoppas jag att du förstår att hur mycket det gör ont efter något sådant här. Jag litade på dig. Och för din egen skull gör det inte igen.


torsdag 11 december 2014

v. 50 Slutuppgift

Hej!

I detta inlägg ska ni posta era brev, som ju är er slutuppgift. Röd och blå grupp ska posta senast på torsdagen den 11:e december 2014. Grön grupp ska posta senast på måndagen 15:e december, eftersom luciafirandet tar er lektion på fredagen.

Du postar ditt brev och skriver vem du är. Om du inte vill lägga ut ditt brev med ditt namn så måste du mejla mig, vilket namn du använder. Du måste ha ett namn eller signatur eftersom detta är en uppgift som jag kommer att bedöma.

Lycka till allihop! <3

torsdag 4 december 2014

v. 50

Nu har alla grupper läst ut boken och vi har pratat om hur slutuppgiften kommer att gå till. Här kommer mer detaljerade instruktioner, som du kan gå tillbaka till och kolla om du glömt något. Tänk på att det är ett omfattande projekt vi jobbat med, så lägg ner motsvarande möda. 
Slutuppgift Writing Hand by IggyOblomov - ~1900, Austria, from a catalogue of vignettes.

Låt din speciella person skriva ett brev eller längre mejl till en annan person i boken. Vad vill din karaktär berätta för den andra personen? Vilka frågor vill hen ställa? Låt brevet/mejlet innehålla tillbakablickar på sådant som hänt i boken. Låt också din karaktär kommentera hur hen upplevde det som skedde. Kom ihåg att använda de speciella markörer, som gör ett brev till ett brev. Vi jobbade med det i sexan; kommer du ihåg?

1. Börja att skriva brevet i Google Drive. Dela med Emelia och en person till. 
2. Ge kamratrespons under lektionstid. Fortsätt sedan att skriva.
3. Andra lektionen så fortsätter du att skriva. Dela med ytterligare en person. 
4. Ge och ta din andra kamratrespons och fortsätt sedan att skriva.
5. Läs brevet högt för någon förälder eller äldre syskon hemma.
6. Skriv rent och posta här på bloggen, i kommentarerna under inlägget som heter Slutuppgift.

Uppgiften ska vara skriven i Ariel eller Times New Roman i storlek 12. Ditt inlägg får vara max 500 ord (minst 250). Du ska skriva ditt namn, ditt riktiga eller ett påhittat. Om du hittar på så måste du säga till mig i förväg vilket namn du tänker publicera under. Alla grupper får tre lektioner på sig. Ni bör skriva hemma också.

När du ger respons bör du kolla om detta finns med eller stämmer:

Owl with ebook reader by bocian - Owl with ebook reader
  • Brevmarkörerna (det vill säga det som gör ett brev till ett brev).
  • En bra orientering; förstår du vem det är som skriver brevet? Var är den personen nu?
  • Frågor till den andra karaktären.
  • Tillbakablickar i boken.
  • Stämmer fakta?
  • Hur är strukturen i brevet? Kommer saker och händelser i rätt ordning?
  • Stavning
  • Styckeindelning
  • Ordval; är det mycket upprepningar? Kan du ge förslag på synonymer?
Jag förstorade det sista frågetecknet. Fram till det var det exakt 339 ord, som jag skrivit, så det är inte mycket ni ska skriva, men det ska vara genomtänkt:-)

Lycka till!


onsdag 3 december 2014

v. 49

Hej alla!
Denna vecka kommer alla att ha läst ut Förföljaren av Nordin och vi kommer att ha en avslutande gruppdiskussion på torsdag respektive på fredag, beroende på vilken grupp du är med i.
Nästa vecka ska ni göra den avslutande uppgiften i svenskan. Jag återkommer med instruktioner snart. Glöm inte bort att kolla din mejl, om din sammanfattning ännu inte dykt upp här på bloggen. Då kan det vara så att du har lite ändringar som måste göras först.

Må så gott!                                         

v. 49 Sammanfattningar Del 3

Här följer sammanfattningar ifrån tredje delen. 

Del 3 Kap. 1 av Maja
Efter att ha blivit kidnappad av en man, som jobbade på hemtjänsten, hemma hos hennes morfar, så vaknar hon upp i ett främmande rum, illamående och med huvudvärk. Mannen kommer in i rummet och ger henne vatten blandat med något bittert så hon kan dricka. Det gjorde så att hon somnade. När hon nästa gång vaknade upp och kände sig lite bättre, så försökte hon resa sig. Hon kunde inte. Problemet var att hon var fastbunden med bred tejp. Hon var en fånge, och kidnapparen var en galet kär psykopat, som kallades Robert.

Del 3, kap. 3 av Ebba  
Ödetorpet som hade tillhört Robert och hans släkt hade stått öde i flera decennier. Få kände till stället. När Robert var liten brukade han leka där. Dit hade han fört Erika och lagt henne i en säg i ett rum.

Erika sov djupt nästan så att Robert trodde hon var död. ”Jag ska ta hand om dig” säger Robert till Erika medan hon sover.

torsdag 27 november 2014

V. 48 Sammanfattningar Del 2

Och här följer sammanfattningar ifrån del 2. Var så goda! Bra jobbat!


Del 2, kap. 2

Malin har varit borta i snart fyra månader och den enda ledtråd de fått reda på är en lärare som sett Malin på en buss. Ronny, Malins pappa, mår inte alls bra och dricker öl så fort han får chansen och han är helt övertygad om att Malin inte har rymt sin  kos, vilket bara kan betyda att hon blivit kidnappad eller dödad, men av vem. Ronny gör Adnan klar om saken att han inte alls trott att Adnan är orsaken till Malins försvinnande. Adnans föräldrar är oroliga för honom eftersom han  inte yttrat ett enda ord om Malin sedan hon försvann. Malins mamma, Catrin, har blivit inlagd på ett sjukhem eftersom hon mått mycket sämre än vanligt de senaste månaderna.  Efter att resturangen stängt och Adnan är ensam tar han och dricker sig full och sedan går han till Jocke med en kniv som Adnan tagit från köket i pizzerian. Jocke blir inte rädd av att Adnan faktiskt tänkt döda honom med en kökskniv. Utan han tycker faktiskt att det är lustigt att Adnan tänkt göra det när han är full. Adnan går ut och frågar Jocke om Malin älskar honom och Jocke svarar att han skiter i henne.


Del 2, kap. 3


I kapitel tre får vi veta att det var annorlunda hemma hos Samuel, rena motsatsen än vad det var hos Erika själv. Erika gillade Samuels mamma, Isa. När Samuel och hans mamma pratade lät det mer som en debatt som politiker har, än en vanlig diskussion, Erika fattade nästan ingenting om vad de pratade om. Men samtidigt var Ingenting pinsamt att fråga Isa, hon var en gammal hippie. Dom var för fri sex förr i tiden och Isa förstod ungdomarna. Men även om hon var en gammal hippie var det pinsamt när hon knackade på Samuels dörr, för om hon hade knackat på bara några minuter tidigare skulle hon höra när hennes son stönade. Men vad spelade det för roll, hon visste redan vad de hade haft för sig där inne.


Del 2 kap 4 av Sheila
I detta kapitel möter vi Erika och Samuel igen. De sitter och fikar tillsammans med Andrea och Jack. Andrea ä Erikas bästa vän och Jack är Samuels bästa vän och bandmedlem. Samuel planerar att följa med Jack till Stockholm. Erika hade längtat efter Samuel så mycket att så fort hon såg honom försvann hennes huvudvärk direkt. Kompisarna sitter och pratar och inser att Erika är väldigt lik Malin. Båda har gröna ögon och brunt hår. Det fanns också en annan tjej som försvann för åtta år sedan. Även hon liknade Erika. Hon hette Emily. Både Emily och Malin hade varit ihop med Jocke så gänget trodde att han kunde vara den som har rövat bort både Emily och Malin. Men de hörde att han hade alibi då Malin försvann.
Senare följde Samuel Erika hem och frågade henne om hon ville följa med till Stockholm. Erika visste inte om hon ville följa med för att de inte hade varit ihop så länge.


Del 2 Kapitel 5 
Erika hälsar på sin morfar men egentligen har hon inte tid eftersom hon ska träffa Samuel och Andrea på Carlssons, ett café. Hon och hennes morfar sitter i hans trädgård på hans favoritplats. Erika börjar fråga om försvinnandet med Malin och snart kommer de in på Emily. Flickan som försvann för åtta år sedan.
Sedan letar Erika och hennes morfar efter kopplingar mellan tjejerna för att få ut om de kanske blev kidnappade och i så fall kanske av samma man. Sedan kommer de fram till att de båda har brunt hår och gröna ögon. Innan Erika går ber morfadern henne att vara rädd om sig eftersom att hon liknar de två tjejerna väldigt mycket i utseendet.


Del 2, kap. 5 av Emmelie
Robert tänker tillbaka på allt som har hänt under dom senaste månaderna.

Om hur han inte är orolig över median och hur Malins pappa hade ringt och smsat Malins mobil om hur han slängde den dagen efter. Om hur han stal Malins dagbok som hon hade skrivit allt i och om hur han kände igen dom två personerna i bilen kvällen Malin försvann.


Del 2, kap 6 av Hussein
Erika har hittat ett jobb som servitris på en pizzeria. Det visar sig att ägaren till pizzerian är Ibrahim, Adnans far.  Även om hon inte var skicklig kunde Ibrahim inte säga nej. Kanske var det för att hon var släkt med Stig Yxell. När Adnan såg henne verkade han inte så förtjust. Han tyckte att hon såg lustigt ut som Malin. När Erika berättar detta till Andrea nästa dag så var hon en aning avundsjuk. Hon hade inte fått ett jobb en. Till och med McDonalds sa nej. Dem skulle träffa Samuel. Helst hade Erika villat vara ensam med Samuel men när Andrea frågade hade hon svårt att säga nej. När Samuel kom in till Carlssons så tyckte Erika att Andrea var lite väl glad för att han kom in. Nästan som att hon var tänd på honom. Bortsett från detta så fortsatte letandet av den försvunne Malin. Ronny, hennes far hade letat i Glömå för att hitta några ledtrådar men ingenting kom fram. Ronny ville att Adnan skulle följa med men han sa bara att han behövde jobba.
Del 2  Kap. 7 av Maja
I detta kapitlet får vi läsa mer om Roberts förflutna.
Robert jobbar på hemtjänsten, han hjälper patienter hemma hos de. En av hans patienter är Malins mamma Katrin. När han är hemma hos Malin snokar han i hennes rum och hittar hennes dagbok, där bl.a aborten och att hon misstänker Robert för att vara förföljaren avslöjas. På förstutrappen hemma hos honom hade hon tappat sin väska med plånbok, id-kort och mobil när hon sprang iväg. Efter Malins försvinnande läste han alla tidningarna med nyheter om henne.
Robert har haft en svår uppväxt, med regelbundna doser av sömnmedel och en pappa som dog när han var barn. Efter pappans död flyttade han och hans mamma från stan till Glömå. På grund av all sömnmedel han hade fått i sig, så fungerar inte hans hjärna så bra. Emelie och Malin förföljde honom i hans drömmar och pratade med honom i tankarna.


Del 2, kap. 8 av Oskar
ERIKA-
Redan på kvällen första dagen på jobbet var hon trött men ville ändå visa sig duglig. Senare pratade hon med Ronny, Malins pappa, och han frågade om hon kände Malin,det gjorde hon, fast hon ljög och sa att hon inte gjorde det. Efter det fick Ronny oroväckande kramper som han tydligen var van vid.
När arbetspasset  var slut gick hon hem till Samuel och de pratade om det mystiska försvinnandet, fast Samuel verkade inte så engagerad. Sedan kom de in  på hur Samuels pappa hade lämnat honom men att han nu skulle besöka honom i Stockholm.
ADNAN-
Han vaknar på morgonen och lägger märke till fotot på Malin han har på sin spegel. Han kommer ihåg att han tog det första gången hon följde med honom till studentrummet och han insåg hur vacker hon var. Fast fotot var egentligen inte så vackert som han mindes stunden.


Del 2 kap 9 av Malek
Det här kapitlet handlar om när Robert skulle börja jobba för Stig Yxell. Robert var på sitt jobb. Efter ett tag fick han reda på att han skulle jobba för en annan pensionär Namnet på den gamle var Stig Yxell. När Robert kom fram så kände han igen Stig, men det verkade som att Stig inte kände igen honom. Efter ett tag kom Robert ihåg, det var polischefen som förhörde honom efter Emelys försvinnande.Polisen frågade massor av frågor men Robert ville inte svara.Men Robert undrade ett långt tag om Stig kände igen honom. När Robert kollade igenom Stigs foton fick han syn på ett foto som fick hans blick och fastna. Det var en konfirmations bild på Stigs barnbarn (Erika). Efter han kollat en stund så tog han bilden och gick, han ljög för stig att han skulle komma tillbaka.


Del 2, kap. 14
Detta kapitel handlar om när Andrea. Erika och Jack träffades i skolmatsalen. Erika har en stor avsky mot Andrea för att hon kysst Samuel. Man märker hennes avsky genom att hon alltid går runt och tänker en massa elaka saker om Andrea och undviker att vara nära Andrea.  Hon blir äcklad av Andrea när hon sitter där bland killarna. När de möts vid utgången så är det Andrea som ignorerar Erika.


Del 2 kap 15  
Adnan lämnade sjukhuset utan något klar besked om Ronnys tillstånd, han hade haft en stor hjärtinfarkt. Nadim berättade att Ronny suttit med sin öl och helt plötsligt fallit framstupa, Ibrahim hade ringt ambulansen.
Adnan hittade en väska på golvet på restaurangen, i den hittade han ett block som Ronny skrivit små anteckningar i.
Erika står och väntar på bussen vid Järntorget, hon ringer sin mamma och frågar om hennes pappa kan hämta henne, för att hon kände sig förföljd. Hon träffar Samuel som är mycket full. Efter att de pratat liten stund tar Samuel upp en kniv ur fickan och hotar med att ta livet av sig själv. Erika tvingar Samuel att ge henne kniven som hon sedan kastar.
Hennes känsla var rätt, hon hade varit förföljd av Robert. Först Emily, sen Malin. Det fick inte hända igen. Jag tänker inte svika er, denna gången kan ni lita på mig, tänker Robert (nästan högt).


Del 2, kap. 18 av Alireza
När Robert var liten jobbade hans mamma på ett sjukhus och då fick han ibland sova där på en madrass i linneförrådet. Ibland brukade han ge sig på upptäcktsfärd och en gång gick han vilse i sjukhusets. Men bara för det så visste han hur det såg ut i olika rum och han visste mycket om sjukhuset.

En dag när han behövde droger (till att droga Erika) så utnyttjade han allt han visste om sjukhus, Han tog på sig gröna kläder och skulle ta sig in i medicinrummet men det var någon sjukvårdspersonal där så han gick in i ett patientrum och tryckte på larmknappen för att distrahera dem. Sen tog han sig in i medicinrummet och tog det han behövde och försvann så fort han kunde.


Del 2, kap. 18 av Vendela B
Robert tänker tillbaka när han var liten och följde med sin mamma till hennes jobb(hon jobbade som (narkossköterska). Ibland hade han gått på upptäcktsfärd i sjukhuset. Oftast hade en sköterska visat honom tillrätta men en gång hade han faktiskt kommit bort. Han hade blivit trött och sovit ute den dagen.

Nu är han på sjukhuset och låtsas vara personal. Sedan ser han ett par nycklar och måste locka bort sköterskan som stod vid skåpet där nycklarna hängde. Han går in i ett rum där en patient ligger och trycker in en knapp som uppmärksammar personalen att springa dit. Robert går tillbaka till medicin rummet och tar nyckeln. Efter 10 minuter så kör han ut från parkeringen.

V. 48 Sammanfattningar Del 1

Arbetet går framåt och boken börjar närma sig sitt slut. Alla elever har fått ett kapitel att jobba med och vissa har fått två.

Här följer sammanfattningarna ifrån den första delen i boken:


Prolog av Jonathan A
Året var 1996. Det var en tjej som var väldigt kär i en kille. Denna tjejen brukar få ont i huvudet.  En dag har dom bestämt träff i Svartåskogen. Killen som kommer har en motorcykel hon gillar inte en kille som sitter på motorcyklen.Dom åker till en insjö. Killen blåser rök in i tjejens mun och tjejen puttar på killen. Tjejen är 14 år. Hon skriker och killen ber henne vara tyst  med hon lyssnar inte så killen tar upp något sen är det tyst.

Del 1, kap 1 av Felix
I kapitel 1 får vi reda på att det finns en förföljare som står utan för Malins hus och väntar på att hon ska komma ut . Förföljaren bevakar vartenda steg som Malin tar och att  han vet allt om henne.
Vi får också reda på att Malins mamma är väldigt sjuk och att hon är så sjuk så att hon knappast kan stå på sina egna ben. Så hon måste ha någon som tar hand om henne. Det är Malin och hennes pappa som tar hand om mamman.

Malin har en hemlighet som hon inte vill berätta för någon.

Del 1, kap. 3
Malin pratar med sin pappa om Adnan. Hon har precis varit hos honom och ska dit senare igen. Dom viskar eftersom Malins mamma är rasist och hon gillar inte Adnan för han är inte är född i Sverige. Malin ska gå in och lämna mat till sin sjuka mamma. Dom pratar om en ny person från hemtjänsten som har börjat jobba hos Malin för att hjälpa hennes mamma. Då tittar Malin mot byrån i mammans rum och ser att hennes konfirmationsfoto är borta. Hon frågar sin mamma om hon vet var fotot är. Men Malins mamma har ingen aning om vart det har tagit vägen…


Del 1, kap 4


Adnan känner att han inte får träffa Malin så mycket som han vill. De få gångerna Malin följde med honom hem, kunde hon inte stanna eftersom hon var rädd att det skulle hända något med hennes mamma och Adnan kände sig obekväm hemma hos Malin för att hennes mamma var rasist.
En kväll kommer Simon och Jocke till pizzerian. Även fast de vet att de är portade därifrån, stannar de ändå. Adnan vet att han borde ringa till sin pappa, men han tvekar. Han kan väl ta hand om Jocke och Simon själv? Jocke frågar ständigt om Adnan har frågat Malin vem  “Mannen “ är. Adnan har ingen aning. Det slutar med att Jocke får ett utbrott som Ronny tar hand om.
Senare på kvällen när Adnan träffar Malin, har hon redan fått reda om bråket på pizzerian.
De går hem till Adnan och småpratar stelt om vad som har hänt. Han kan inte sluta tänka på “Mannen”, vem är han och vad har Malin att göra med honom?


Del 1 kap 6                                                


Adnan hade väntat i 1 timme på att få svar från Malin. Han hade ringt och sms:at 3ggr.
Hon svarade inte så Adnan bestämde sig att gå till henne.Hon bodde bara några kvarter från där han bott som liten.När han hade kommit  fram till Malin ringde han på dörren men det tog tid innan hon öppnade. Hon trodde att Adnan hade  följt efter henne till lasarettet men det hade han inte så det blev ett missförstånd. Malin sa att det är bäst att göra ett uppehåll. När Adnan gick så tänkte han när han var  ihop med Malin.


Del 1, kap. 7 av Gustav


I början av kapitel 7 fick vi reda på att Malin besöker lasarettet. De första hon ser är en stressig sköterska och en gravid mamma. Malin satte sig i galonsoffan brevid ett ungt par. Kvinnan var höggravid, hennes mage såg ut som en badboll.
Malin visade två fotografier till sköterskan och frågade om de var någon av Adnan eller Jocke. Sköterskan svarade att hon hade tystnadsplikt. Den killen som kom in hade en munkjacka och en skinnjacka över, han var spenslig. Malin tänkte att Adnan inte har någon munkjacka.
Nu funderar Malin över om vem det kan vara.


Del 1, kap. 8 av Hanna R


Charles, Adnans kompis som oftast bara går in i hans rum, kommer och hälsar på. Den här kvällen vill Adnan inget hellre än att vara själv, men han orkade inte köra ut honom. Charles har pratat med Adnans pappa som sa att “Adnan var sjook”, så han bestämde sig för att det se hur han mådde. De började prata om Malin, och Adnan berättade att de har gjort slut. Även fast han ville vara själv, kände han att han ändå ville ha hjälp med att förstå varför det blev som det blev. Han berättade om när Malin anklagade honom för att ha förföljt henne till lasarettet och att han inte visste varför eller vad hon gjorde där. Efter lite tänkande kommer de fram till att hon kanske gjort abort. Charles lämnar honom och Adnan tar en promenad. Han kunde ändå inte sova. På sin promenad ser han två fulla killar på en restaurang. Jocke och Simon. Han kommer och tänka på “Vem är mannen?” och undrade för sig själv om han någonsin skulle kunna skada någon. På riktigt.


Del 1 kap. 9 av Philip
Dörren är olåst när Malin kommer hem.
Hemtjänsten var hos Malin. Malin forsätter mot sitt rum hon ser att dörren står på glänt de är någon där inne, när hon kommer in så står de en främmande man där och Malin frågar VAD GÖR DU? Han blir stressig stressad  och säger att han letar efter en penna. På klädhängaren hängde två främmande plagg, en fodrad nylonjacka och en sliten skinnjacka.
Över skinnjackans krage hängde en grå huva.
Malin sprang ut och försökte stoppa mannen men hon hann inte.

Del 1, kap 10 av Rebecka BJ
Kvinnan från hemtjänsten, Reem, är hemma hos Malin och tar hand om hennes mamma. Malin undrar var Robert är och Reem säger att han aldrig kom till jobbet idag. Malin hjälper henne  att ta hand om mamman. Reem har ont i ryggen. Reem har försökt att ringa Robert men han har inte svarat och hennes telefon ringer och Malin tar upp den men svarar inte. Hon lägger numret på minnet.
Sen ringer hon nummerupplysningen och vill veta adressen till Roberts hus. Roberts hus låg nära Simons hus som Malin hade besökt med Jocke när dom var ihop.
Malins pappa undrar vad det är med Malin när dom äter middag. Hon ville berätta om Jocke och aborten. Men hon berättar bara att hon och Adnan har gjort slut. Senare skrev hon i sin dagbok “Jag vet vad han bor”.  


Del 1, kap. 12
Malin och Adnan har gjort slut Malin gjorde slut. Malins pappa Ronny trodde att Adnan skulle bli hans svärson. För att Adnan var en bra grabb för Malin. Ronny kommer in på restaurangen och frågar Andan om han har sett Malin. Men Adnan tror att hon är oss Jocke så han har inte bry sig. Adnan gick raka vägen hem och han tror att det är Jocke som är mannen nu.

Del 1 kap 12 av Vendela S
Kapitlet börjar med att Ronny kommer in på pizzerian där Adnan jobbar. Det var väldigt mycket folk den kvällen så Adnan hade mycket att göra.
Adnan gick fram till Ronny och det första han frågade Adnan var om han visste vart Malin hade tagit vägen. Adnan visste inte var Malin var men antog att hon var hos Jocke.
Ingen av dem förstod vartMalin hade tagit vägen, hon brukade ju alltid höra av sig.

Adnan var väldigt stressad och upptagen den kvällen eftersom det bara kom in mer och mer gäster, så han var tvungen att gå till andra bord. Innan Adnan gick till ett annat bord frågade Ronny om Adnan och Malin gjort slut. Adnan sa bara mm. När Adnan skulle gå hem gick han förbi Malins lägenhet. Hennes fönster var mörkt, han letade efter mobiltelefonen i fickan för att ringa henne men vad skulle det tjäna till? De hade ju gjort slut.

Del , kap. 14 av Clara

Robert tänker tillbaka till när han var fjorton år och de nya grannarna flyttade in i huset brevid. Han hade aldrig haft någon jämnårig i byn att leka med, han hade inte heller några kompisar att vara med i skolan. En dag hörde han musik från grannhuset. Om han hade haft en kompis i grannhuset skulle han ha smitit fram och tillbaka där så fort de skulle leka. Han fick äntligen krypa igenom det lilla hålet och smög fram till huset. Han kikade in igenom fönstret.Tjejen med det mörkbruna håret och de gröna ögonen var djup inne i sin dans, ända tills skivan stannade.

Han fick svårt att sova senare den kvällen, för att han tänkte på henne.
Det dröjde inte länge förrän han bröt sig in i hennes hus. han tog med sig ett foto som han gömde i en låda under sägen. varje kväll pratade han med fotografiet, men i verkligheten hade dem ingen kontakt med varandra. En dag såg han henne på bussen med en annan kille. Tre dagar senare var Emily försvunnen.


tisdag 18 november 2014

v. 47

Hejsan!

Denna vecka har många elever fått en uppgift som handlar om ett kapitel i boken. Meningen med uppgiften är:

1. Du ska öva på lässtrategin som vi kallat Cowboyen. Cowboyen läser, hittar det viktigaste i texten (tar stödord) och sammanfattar. Det här är en lässtrategi som du har användning av i många ämnen, kanske alla. (Om du vill läsa mer om cowboyen kan du läsa här.)


Bildkälla

2. Det finns en annan nytta av denna övning och det är att när ni gör era slutuppgifter v. 49-50, så har ni möjlighet att läsa och repetera vad boken handlade om. Jag kanske lägger ut era sammanfattningar här på bloggen, men i vilket fall som helst sätter jag upp dem i klassrummet.

Alla elever kommer få göra den här uppgiften, men i lite olika takt beroende på hur vi läser.

Blå grupp är på s. 142.
Grön grupp är på s. 135.
Röd grupp är på s. 144.

Vi ses i korridorerna!


fredag 14 november 2014

v. 46

Denna vecka har ni haft den första diskussionen runt boken Förföljaren (s. 7-63). Protokollen har ni lämnat in för bedömning och ni får reda på ert resultat nästa vecka om ni inte redan fått det. De olika färggrupperna har kommit olika långt, men alla kommer nog att ha sin nästa gruppdiskussion nästa vecka.

Nästa vecka ska vi fortsätta och läsa. 




Blå är på s. 99.                                                                           Bildkälla
Röd är på s. 109.
Grön är på s. 97.

(Om du har varit sjuk v. 45, bör du läsa de sidor som du missat. Fråga mig om det är något som är oklart.)

Tjing, tjing! Ses nästa vecka!


torsdag 6 november 2014

Vecka 45


Bildkälla

Nu har alla grupper påbörjat arbetet med boken Förföljaren. Vi kommer att jobba med boken i fem-sex veckor. Det är många moment i det centrala innehållet i svenskan som täckts i detta arbetsområde. Det vi kommer att öva på och som ni kommer att bedömas på är följande:
  • Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter. Att urskilja texters budskap, tema och motiv.
  • Lära känna svensk ungdomslitteratur, som belyser människors villkor och identitetsfrågor.
  • Språkliga drag i skönlitteratur. Berättarperspektiv, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar. Inre och yttre dialog.
Dessutom tillkommer i slutuppgiften dessa:
  • Strategier att skriva olika typer av text. 
  • Olika sätt att bearbeta egna texters innehåll och form.
  • Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. 
  • Språkets struktur (stavning och skiljetecken). 
Det alla ska ha gjort hittills är att ha valt en person som ni ska studera extra noga. Denna person kommer att spela stor roll i slutuppgiften. Ju mer info ni har om er speciella person, desto bättre slutuppgift kommer ni att kunna göra. Det är meningen att ni, under tiden som jag läser, antecknar stödord, så att ni kommer ihåg vad som hänt.

Om du inte varit med på alla lektioner, så får du läsa i kapp på egen hand.
Röd grupp har kommit till s. 59.
Grön grupp har kommit till s. 41. (Ni har ju en lektion till imorgon.)
Blå grupp har kommit till s. 47.

Vi ses i korridorerna!


onsdag 5 november 2014

Vecka 43 och 44

Hej allihop!
Nu var det ett tag sedan som jag skrev. Vad har vi gjort det senaste i svenskan? Ja förra veckan var det ju ett härligt lov, så då jobbade vi ju inte i skolan. Jag hoppas att alla fick ut det mesta av lovet och att ni hann läsa mycket. 
Veckan före lovet var det inlämningar av texten, som vi skrev utifrån tre ord. Ni har ju varit väldigt kreativa och det är kul att läsa era texter. Stort arbete lade vi också ner på att skaffa alla elever en mejladress på G-mail. För har du en sådan e-post, så kan du jobba med Google Drive. (Om Google Drive kan du läsa här.) Nu när vi fått datorer till skolan kan vi jobba mer digitalt och det blir kanske en extramotivation för vissa av er. Jag hoppas det! Google Drive är en del av det. När du postar en text på Driven så kan du jobba vidare med den hemma. Texten försvinner inte. Dessutom kan du bjuda in olika personer till att läsa din text. För oss i skolan är det ett toppenverktyg när vi jobbar med kamratrespons till exempel. Jag vet också att många på gymnasiet jobbar med Driven och då är det ju en fördel att redan kunna det och veta hur man gör.

Vecka 45 ska vi börja att jobba med den här boken:-)


Bildkälla



fredag 10 oktober 2014

Vecka 41

Denna vecka har vi läst en liten stund varje lektion för att öva på vår läskondis:-) Men fokus denna vecka har varit att komma igång med små skrivövningar. Det har gått till så här: Först fick eleverna två alternativ att skriva om; varje alternativ hade tre ord som jag tagit ur två klassiker.

Alternativ 1 (ur Huset Uschers undergång av Edgar A. Poe): 

  • mörk höstdag
  • brev
  • uråldriga anor

Bilden kommer härifrån.

Alternativ 2 (ur Oliver Twist av Charles Dickens)

  • föräldralös pojke
  • London
  • ficktjuv

Bilden kommer härifrån.

Eleverna fick tio minuter på sig att skriva så mycket de hann. Det spelade ingen roll om det var bra eller dåligt, huvudsaken var att de kom igång. Ibland är det det svåraste! Eleverna kom igång jättebra och det var riktigt roligt att läsa alla olika intriger. Man hinner ju rätt mycket på tio minuter ändå.

Efter de tio minuterna fick en bänkgrannen göra "two stars and a wish". De flesta hann med att göra respons på minst två texter. Eleverna har utvecklats och gör bra och tydligare iakttagelser om varandras texter.

Slutligen fick alla tillbaka sina egna texter och kunde då redigera dessa utefter den respons de fått. Dessutom har de fått inspiration av att läsa andras texter och kunde fortsätta att skriva på sina egna texter. Då skulle de tänka på miljö- och personbeskrivningarna och lägga ner lite extra fokus på dem. 

Det som är viktigt när vi beskriver en miljö eller en person är att beskriva utifrån det stora perspektivet till det lilla. Så här ungefär:

1. Landskap (vägar, vattendrag/sjöar eller berg). 1. Personens utseende/kläder/kroppsbyggnad.
2. Detaljer (ta in syn-, lukt och hörselintryck).       2. Detaljer i personens utseende, som man vill lyfta fram.
3. Målande och beskrivande ord (adjektiv).          3. Också här självklart målande adjektiv:-)

Vill du ha mer inspiration så ska du läsa här. 

Nästa vecka ska vi skriva klart texterna och lämna in för respons igen!

Ses då!