söndag 14 september 2014

Att tala

Bild: Bildarkiv, Kreafon

Hej igen!

Denna vecka (v. 38) ska vi jobba med vår text och göra om den till en muntlig presentation. Vi ska hålla vår presentation i de små trygghetsgrupperna och de som vågar och vill utmana sig extra får gärna tala inför hela färggruppen. Det kan kännas lite nervöst när man står inför en grupp människor och talar, men det är något som man kan öva upp. Talängslan kallas det när man är nervös inför att prata för en grupp. Se gärna på denna lilla film om talängslan för pepp: http://www.ur.se/Tema/Retorik-ratt-att-tala-vett-att-lyssna/Talangslan/Ratt-att-tala.

Varför ska vi jobba med det här? Ja man kan tycka att det är onödigt, speciellt om man känner sig lite obekväm i situationen. Men det är en viktig förmåga - att kunna tala inför folk. Den kan behövas på många arbetsplatser. Människor som vågar tala och ta för sig av talutrymmet, får ju självklart mer att säga till om. Så på sätt och vis är det en maktfaktor. Det är också bra att kunna inför gymnasiet, eftersom man på många gymnasium jobbar mycket med muntliga framställningar och då har man ju redan förmågan. Dessutom står det ju i det centrala innehållet i våra styrdokument att vi ska jobba med muntliga framställningar. Så här står det:

Eleverna ska ges förutsättningar att utveckla sina muntliga presentationer och  sitt muntliga berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare.

Det som kommer att bedömas är följande: 

  • Hur du förbereder din muntliga presentation.
  • Hur du genomför din muntliga presentation.
  • Att din presentation har en fungerande struktur, innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
  • Hur väl du följt instruktionerna.


Bild: www.do-be.se


Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar